Villiä menoa Mummodiskossa

Nyt ei kuulla Ruusuja hopeamaljassa eikä Elämää juoksuhaudassa. Nyt soivat hengästyttävään tahtiin Abba, Village People ja Hurriganes. Ollaan Mummodiskossa ja tanssittu on hiki päässä jo kaksi tuntia. ”Voi, nytkö tämä loppuu. Oisin voinut jatkaa vaikka uamuun asti”, huokasi vierelläni tanssinut 86-vuotias rouva.

Mummodisko rantautui nyt ensimmäisen kerran kotikaupunkiini Joensuuhun. Aiemmin diskoja on järjestetty eri puolilla maata jo yli sata kertaa, ensimmäisen kerran pari vuotta sitten Helsingissä Tavastia-klubilla.

Mummodiskojen tarina alkaa näin: olipa kerran kaksi geronomiopiskelijaa Mikko Haapalainen ja Joni Tammisalo. He huomasivat musiikin voiman harjoittelupaikoissaan vanhusten palvelutaloissa. Ja sen että musiikin kirjoa voi ja on syytä laajentaa virsistä ja valsseista vaikkapa rockiin.

– Vanhusten silmissä näkyy riemu, kun musiikki vie mukanaan. Kädet lähtevät vispaamaan, jalat heiluvat, ja pylly pyörii, kun rokki soi.

Joensuussa porukkaa ei tarvitse houkutella lattialle. Tuskin maltetaan käydä juomatauolla, kun rytmi vie mennessään. Suurin osa tanssijoista on yli 60-vuotiaita, mutta on mukana useamman sukupolven porukoita vauvasta vaariin. Vanhin taitaa olla yli 90-vuotias.

Tapasin pari vanhustyöntekijää, jotka olivat tulleet asiakkaidensa kanssa diskoilemaan. Ihanaa, sanovat niin työntekijät kuin vanhuksetkin. Olisipa tällaista enemmän ja ehtisipä tällaista useammin. Vanhusten silmissä näkyy riemu, kun musiikki vie mukanaan. Kädet lähtevät vispaamaan, jalat heiluvat, ja pylly pyörii, kun rokki soi.

Tunnelma on korkealla ja tyyli villi ja vapaa. Ilma on sakeanaan tyytyväistä hyrinää. Harvoin olen nähnyt niin paljon elämäniloisia, hymyileviä naamoja. Sosiaali- ja terveydenhuollon jargonilla lausuttuna Mummodisko edistää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kaksituntinen tanssiminen on melkoinen kuntoilusuoritus kenelle tahansa. Iloinen mieli tekee hyvää päälle ja kropalle, ja porukassa kaikki tuntuu vielä paremmalta.

IMG_20191116_134709

Mummodisko järjestetään aina iltapäivällä klo 13–15, ja se on maksuton. Taustalla on voittoa tavoittelematon yhdistys ja yhteistyössä on mukana eri sponsoreita, Joensuussa Pohjois-Karjalan Popmuusikot ja Rokumentti-festivaali. Levysoiton lisäksi Joensuussa olivat mukana näyttelijä-juontaja Tuija Piepponen ja laulaja Meiju Suvas. He osasivat ottaa yleisönsä, nimmareita kerättiin ja fanikuvia otettiin kilpaa.

Mummodisko ravistelee luutuneita vanhuskäsityksiämme. Jos ajatellaan, että ikäihmisten ikähaitari on noin 60 ikävuodesta lähemmäs sataa vuotta, mahtuu siihen monenlaista ihmistä, erilaista elämänkokemusta ja myös monta ikäluokkaa. On jo aika päästä eroon hämmästyttävän sitkeässä elävästä ajatuksesta vanhoista ihmisistä harmaana massana, jonka ajatukset ja mieltymykset nuorempi väki luulee tuntevansa.

Illalla toista polveani vähän kolotti, mutta silti minua hymyilytti yhä. Haluan toivottaa Mummodiskolle pitkää ikää!

arja_jamsen_nelio

Arja Jämsén

Arja on Joensuulainen tietokirjailija ja eläkeläinen, joka on kiinnostunut yhteiskunnasta ja maailmanmenosta.