Me olemme Mummodisko

Elämä tapahtuu ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa erilaisissa kohtaamisissa, niin livenä kuin ruudunkin takaa. Tämä on se ”hot spot”, johon Mummodisko haluaa vastata omalla tekemisellään osana tulevaisuudessa uudistuvaa vanhustyön kenttää. Olemme pyörittäneet Mummodisko-toimintaa syksystä 2017 asti triolla, joka kattaa geronomit Joni Tammisalon, Mikko Haapalaisen ja näyttelijä Tuija Piepposen.

On kuitenkin vaikeaa olla me ilman teitä kaikkia muita ihmisiä, joten pyysimme runoilija Harri Hertelliä kirjoittamaan Mummodisko-aiheisen runon. Harrin kynän terävöittivät Mummodiskon Facebook-sivuille kirjoitetut kommentit siitä, miten ihmiset ovat Mummodisko-toiminnan itse kokeneet.

Mikko Haapalainen

Kiinnostukseni musiikkia kohtaan lähti jo varhain Joensuun Rantakylässä. Joululahjaksi saatu akustinen kitara oli kovassa käytössä yhden illan, ja opettelun alla oli kaimani Mikko Alatalon “ Mä maalaispoika oon” -biisi. Kun soitto ei taipunutkaan yhden illan opettelulla valmiiksi kappaleeksi, kitara iskeytyi sängynpäätyyn mennen tuhannen pirstaleiksi. Uutta kitaraa ei enää tullut seuraavana jouluna..

Vuodet vierivät ja asuinkaupungit vaihtuivat ja matkojen varrelta mukaan tarttui aina vinyylilevyjä! Levykokoelma kasvoi eri maiden musiikilla genrerajat ylittäen. Helsinkiin kotiuduttuani löysin itseni vuonna 2015 ammattikorkeakoulun penkiltä opiskelemassa geronomiksi, vanhustyön ammattilaiseksi.

Työharjoittelujen aikana tuli moinen tunne, että ikääntyneet ikään kuin niputettiin samaan nippuun keskenään ja oletuksena oli, että kaikki tykkäävät samanlaisesta ikivihreästä musiikista. Joten eräänä päivänä oli aika ottaa työharjoitteluun levysoittimet, laukullisen jatsi-, rokki-, twisti-, groovelevyjä ja päätös tarjota hoivalaitoksen asukkaille levyhyllyn aarteita. Levyjä soittaessani huomioni kiinnittyi musiikin valtavaan voimaan kohtaamisissa ikääntyneiden ja muistisairaiden ihmisten kanssa. Peput pyörivät tanssilattialla ja ilmeet olivat kuin Naantalin auringolla Miamissa. Syntyi idea Mummodiskosta!

“Yksinkertaiseen kysymykseen voi olla joskus vaikea vastata yksinkertaisesti ja olenkin joutunut vastaamaan kysymykseen: Oletko nähnyt Hämähäkkimies -elokuvaa?” kysymyksellä: “ Ai japanilaista, turkkilaista vai italialaista -versiota?” Siitä Mummodiskossakin on kysymys, ei yleistetä ja oleteta, vaan keksitään vaihtoehtoisia toimintamalleja ja otetaan yksilöt huomioon!

Joni Tammisalo

Olen koulutukseltani geronomi (vanhustyö) AMK, ja opiskelen parhaillaan työni ohessa Metropolia Ammattikorkeakoulun täydennyskoulutusohjelmassa ”Terapeuttinen näkökulma asiakasymmärrykseen”.

Olen perustanut Mummodisko ry:n syksyllä 2017 yhdessä opiskelutoverini Mikko Haapalaisen kanssa, ja nyt työskentelen ohjelma-asiantuntijana taustaorganisaatiossamme Phoenix ry:ssä ”Mummodisko – Iloa, ystävyyttä ja osallisuutta” -hankkeessa. Työnkuvani pitää sisällään Mummodisko-toiminnan kehittämistä, sisällön tuottamista ja viestinnän suunnittelua ja toteuttamista.

”Ei se mitä emme pysty tekemään, vaan se miten sen pystymme tekemään.”

Olen taivaanrannan maalari, jonka pää roikkuu pilvissä leveän hymyn kera. Jalkani hipovat maata horisontin värjäytyessä erilaisten haaveiden ja toivon sävyjen kera. Haluan, että kohtaamiset kanssani kaikuvat muistoissa naurua, ja muistijäljeksi piirrämme yhdessä jaetun ilon koordinaatit. Tavoitteeni on saavuttaa kollektiivinen osallisuuden kokemus erilaisten yksilöiden välillä, ja täyttää jonain päivänä Hartwall Areenan katsomot juhlimaan Suomen suurinta Mummodisko-tapahtumaa. Minulle sydämen asia on saavuttaa onnistunut kohtaaminen jokaisen tapaamani ihmisen kanssa.

”Kahvi on luovuuteni lähde, ja jos ikinä otan tatuointia, niin se tulisi olemaan Mummodiskon logo!”

Tuija Piepponen

Tuija on menestynyt ja monessa sopassa marinoutu pitkän linjan näyttelijä-kuvataiteilija, joka ei tunne kysymystä: ”Mitä jos?”, vaan rokkia korville on: ”Mitä seuraavaksi?”

Tämä nainen on ilopilleri, joka aktivoi varmasti jokaisen yksilön positiivisen energian virtapiirin. Hyvän olon tunnetta karttuu, kun Suomi-neidon ristiin rastiin kulkenut ja nähnyt komedianne mikkiin tarttuu. Värikäs persoona, joka kietoo aitouden ja hetkessä elämisen salat kuin tanssi. Tähän päälle vielä ripaus huumoria ja lämmin sydän, niin välittämisen kehykset paljastavat askelmerkkinsä onnistuneiden kohtaamisten ja osallisuuden kokemuksien äärelle. Tuija Piepponen on seremoniamestari vailla vertaa! Tällä hetkellä Tuija ei kaipaa mitään muuta kuin paluuta Mummodiskon lavalle.

”Eihän ihmisen sielu mihinkään katoa. Ei ihminen kaipaa nuoruuttaan, vaan kokemuksia. Oma ikäpolveni on ihan uskomaton, kun he pääsevät twistaamaan ja rokkaamaan!”

Ryhdy Mummodiskon kirjekaveriksi!

Kirjekaverina saat uutta tietoa tulevista tapahtimista enintään pari kertaa kuukaudessa. Kirjoita alla olevaan kenttään sähköposti-osoitteesi.